top of page

AVANTAJELE MEDIERII

Există o mulţime de argumente ce pot determina părţile să aleagă medierea drept prima încercare de rezolvare a diferendelor dintre ele.

  • ÃŽn primul rând, instanÅ£ele de judecată vor fi degrevate de un număr mare de cazuri, aceasta ducând la creÅŸterea actului de justiÅ£ie prin alocarea unui timp mai mare, de către magistraÅ£i, cazurilor ce nu pot fi deferite medierii.
  • ÃŽn al doilea rând, costurile ce presupun organizarea ÅŸi derularea unui proces în instanţă vor fi mult mai mici, acestea putând fi redirecÅ£ionate sub beneficiul justiÅ£iabililor.

​

În ce priveşte părţile, considerăm că avantajele alegerii medierii nu sunt deloc de neglijat:

 

Cele mai convingătoare argumente ar fi:

  • Durata rezolvării unui conflict prin mediere, dacă părÅ£ile doresc într-adevar acest lucru, este semnificativ mai mică decât durata rezolvarii conflictului în instanţă: câteva zile faţă de câteva luni sau chiar câţiva ani .
  • PărÅ£ile pot alege de comun acord mediatorul la care să apeleze, ceea ce este exclus în cazul unui proces; alegerea mediatorului de către părÅ£i le da o mai mare încredere în obÅ£inerea rezultatului dorit .
  • SoluÅ£ia amiabilă la care ajung părÅ£ile în urma medierii este decisă doar de ele ÅŸi este considerată drept reciproc avantajoasă; ea nu este impusă de mediator.
  • Mediatorul nu judecă părÅ£ile ÅŸi nu dă verdicte. Menirea lui este să faciliteze dialogul dintre părÅ£i în urma căruia acestea să genereze opÅ£iuni în vederea soluÅ£ionării divergenÅ£elor existente.

​

În cadrul unui proces, soluţia este impusă părţilor de către judecător.

- In urma medierii, conflictele existente între părţi se sting şi se creează condiţiile pentru preîntâmpinarea apariţiei altora noi.

Pe tot parcursul medierii părţile comunică, pe când în timpul procesului comunicarea nu există, iar la finalul acestuia dispare definitiv, fiind înlocuită de o stare conflictuală şi mai accentuată, întrucât, spre deosebire de mediere, în instanţă există fie învinşi fie învingători.

În concluzie, medierea este o cale de rezolvare a conflictului pe când soluţia judiciară rămâne o cale de înfruntare.​

Procedura de mediere poate fi pornită rapid şi ușor.

​

Detaliile de procedură în cazul medierii sunt net avantajoase comparativ cu cele din cazul procesului:

​

  •  Fixarea datei ÅŸi a orei la care are loc ÅŸedinÅ£a de mediere este stabilită de părÅ£i împreună cu mediatorul, în funcÅ£ie de agenda acestora ÅŸi poate fi reprogramată în cazul în care părÅ£ile solicita acest lucru; în proces, termenele de judecată sunt impuse de instanţă.
  •  SedinÅ£a de mediere nu este limitată în timp, medierea putând să se finalizeze chiar după o singură întâlnire.
  •  Medierile se pot solda ÅŸi eu înÅ£elegeri parÅ£iale, situaÅ£ie în care este posibilă, pentru definitivarea soluÅ£ionării conflictului, programarea unei alte ÅŸedinÅ£e de mediere la o dată ulterioară.
  •  Medierea se desfăşoară într-un cadru privat ÅŸi este confidenÅ£ială, problemele părÅ£ilor nu ajung la cunoÅŸtinta altor persoane, întrucât la ÅŸedinÅ£a de mediere este permisă numai prezenÅ£a părÅ£ilor ÅŸi a persoanelor agreate de acestea. ÃŽn acest caz stresul emoÅ£ional ce apare în orice situaÅ£ie de conflict este mult redus. ÅžedinÅ£a de judecată este publică.
  •  Medierea permite abordarea conflictului în întregul său, pe când calea judiciară răspunde la o singură întrebare care poate fi doar partea vizibilă a unui conflict.
  •  Din punct de vedere financiar, medierea este mai puÅ£in costisitoare decât un proces în instanţă.
  •  La mediere se plătesc numai onorariul mediatorului ÅŸi eventualele cheltuieli efectuate în interesul medierii ÅŸi cu acordul părÅ£ilor, în schimb la instanţă, pe lângă onorariul avocatului, se plătesc taxe extrajuduciare de timbru, taxe de executare silită, taxe pentru expertize, taxe pentru timbrarea acÅ£iunii, precum ÅŸi cheltuieli de judecată.
  •  Apelarea la mediere nu anulează accesul la justiÅ£ia clasică. Dacă părÅ£ile nu reuÅŸesc să îşi soluÅ£ioneze conflictul prin mediere, au posibilitatea de a se adresa instanÅ£ei de judecată, la fel cum o aveau ÅŸi înainte de a apela la mediere.

 

Dacă părţile decid să recurgă la mediere, după declanşarea acţiunii civile în instanţă:

​

  • Judecarea cauzei va fi suspendată de către instanţă, la cererea părÅ£ilor, în condiÅ£iile prevăzute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedura civilă. Cursul termenului perimarii este suspendat pe durata desfăşurării procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere .
  • Dacă conflictul nu a fost soluÅ£ionat prin mediere, cererea de repunere pe rol este scutită de taxa judiciară de timbru.
  • ÃŽn cazul în care conflictul a fost soluÅ£ionat pe calea medierii, instanÅ£a va pronunÅ£a, la cererea părÅ£ilor, o hotărâre, potrivit dispoziÅ£iilor art. 438 din Codul de procedură civilă; odată cu pronunÅ£area hotărarii, instanÅ£a va dispune, la cererea părÅ£ii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia.
  • In cazul in care conflictul a fost dedus judecatii, solutionarea acestuia prin mediere poate avea loc, din initiativa partilor ori la recomandarea instantei, acceptata de parti, cu privire la drepturi asupra carora partile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect solutionarea in tot sau in parte a litigiului, conform art. 61 din Legea nr. 192/2006, privind medierea ÅŸi organizarea profesiei de mediator, actualizată.
  • Art. 60 al Legii nr. 192/2006 privind medierea ÅŸi organizarea profesiei de mediator, actualizată, permite denunÅ£area contractului de mediere în orice fază a procedurii de mediere de către oricare dintre părÅ£ile aflate în conflict, cu condiÅ£ia aducerii la cunoÅŸtinţă, în scris, a celeilalte părÅ£i ÅŸi a mediatorului.
bottom of page